Polędwiczki wieprzowe

  • 4 polędwiczki wieprzowe (po ok 80 dag każda)
  • 3-4 ząbki czosku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • cząber
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego

Zmiażdżyć czosnek, rozetrzeć go z majerankiem, cząbrem, pieprzem, sosem sojowym, oliwą i sokiem z cytryny. Umyć i osuszyć polędwiczki, każdą z nich dokładnie natrzeć przygotowaną pastą. Ułożyć je w salaterce, przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki, 2-3 razy przewracać mięso, by się dobrze zamarynowało.

Mięso ponacinać wzdłuż, ale nie do końca. Smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu na kolor ciemnobrązowy. Salaterkę, w której marynowało się mięso, przepłukać winem, tak powstały sos wlać do mięsa, jeszcze chwile trzymać potrawę na małym ogniu. Podawać z ziemniakami.

About these ads

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s