Babka piaskowa

składniki na 24 porcje

  • 250g margaryny lub masła
  • ok 1 szkl cukru
  • 10 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy

Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą na puszystą masę. W trakcie ucierania wbijać jajka (można oddzielnie wbić żółtka, a potem pianę z białek)

Zmieszać obie mąki i proszek do pieczenia. dodac do masy. Wymieszać.

Nasmarować formę (podłużna lub do babek) tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Jeśli użyje się papieru do pieczenia wtedy smarowanie tłuszczem nie jest konieczne. Napełnić ciastem. Wyrównać powierzchnię.

Piec na złoty kolor ok 60 minut (do 75).

Upieczone zostawić w formie na 10 minut. Wyjąć ciasto z formy i usunąć pergamin.

Kroić po ostygnięciu.

Do ciasta można dodać zapach np waniliowy; A po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s