Ciasto czekoladowe

Przepis jest drobną przeróbką oryginału. Acha szklanka w tym przepisie musi być użyta nieco większa, czyli nie zwykła 200 a pojemności 250. Ja używam dużego kubeczka.

potrzeba:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • zapach do ciast

* * *

Wlać olej do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać mikserem. Dodać mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia, dodać jajka. Za każdym razem dobrze wymieszać.

Na koniec dodać zapach i jeszcze raz dobrze wymieszac na jednolitą masę.

Wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką dużej tortownicy. Piec ok 30-35 minut, /najlepiej spradzwać patyczkiem, kiedy będzie suchy ciasto jest gotowe/  w temperaturze 160 -180°, zależy jaki mamy piekarnik, a każdy swój zwykle zna.

Po upieczeniu zostawić na 10 minut. Potem wyjąc i całkowicie ostudzić.

uwaga! z braku tortownicy można użyć podłużnej blachy, podobnej do keksowej;

w żadnym razie nie używać blachy płaskiej /ciasto w niej się nie udaje/!

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s