Herbatka na upały

Dobranie odpowiednich napojów do serwowanych potraw decyduje o powodzeniu całego kulinarnego przedsięwzięcia. Twoi goście docenią doskonałe potrawy, ale musisz też pomyśleć o napojach. Przy grillu chętnie napijemy się piwa lub sięgniemy po kieliszek wina. Nie może jednak zabraknąć napojów chłodzących bezalkoholowych. Świeżo wyciskane soki z owoców są zbyt pracochłonne i zbyt ciężkie do popijania dań z grilla. Najlepiej sprawdzają się orzeźwiające napoje z dodatkiem mięty. Możesz też podać własnej roboty lemoniadę z plasterkami cytryny. Bardzo dobre są mrożone herbaty.  Są smaczne i łatwe do zrobienia. Dla dorosłych gości możesz przyrządzić orzeźwiający napój owocowy z białym winem.

Chłód Afryki Liptona

Składniki:

  • 3 torebki herbaty Lipton Kenya
  • 2 łyżki miodu
  • mandarynki
  • kilka listków mięty
  • opcjonalnie: 2 kieliszki brandy
  • kostki lodu

Przygotowanie:
W czajniczku zaparzamy herbatę z 3 torebek Lipton Kenya. W szklance wody rozpuszczamy miód i dodajemy do herbaty. Łączymy zaparzoną herbatę z litrem zimnej wody. Dodajemy mandarynki lub pomarańcze pokrojone w plasterki. Możemy dodać też brandy i kostki lodu. Herbatę serwujemy w szklanym dzbanku. Tuż przed podaniem wrzucamy kilka listków świeżej mięty. Nie należy tego robić wcześniej, bo herbata nabierze zbyt intensywnego posmaku mięty.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s