Kotleciki rybne

przepis na 6 porcji

  • 50 dag ugotowanej białej ryby /filety lub kostki mrożone z mintaja lub z dorsza/
  • jajko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 60 dag obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Podawać jako przystawkę lub jako główne danie obiadowe.

Ugotowane gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę wprost do miski, ostudzić. Ugotowaną rybę rozdrobnić widelcem, ostudzić, włożyć do miski z ziemniakami. Dodać jajko, natkę pietruszki, sok z cytryny oraz sół i pieprz.

Masę dokładnie wyrobić /jeśli jest zbyt mokra i klei się do rąk, dodać trochę bułki tartej/. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki /podobnie jak kotlety mielone/ i obtaczać je w bułce tartej.

W głębokiej patelni lub wysokim rondlu rogrzać olej i kłaść kotleciki. Smażyć na średnim ogniu po 3 minutu z każdej strony, aż się zrumienią.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s