Mazurek śliwkowy z bakaliami

 

Składniki:

  • 500dag mąki (3 szklanki),
  • 30 dag masła,
  • 20dag cukru (3/4 szklanki),
  • 2 jajka,
  • suszone śliwki i morele,
  • migdały,
  • orzechy włoskie,
  • powidła śliwkowe,
  • sól

Mąke z solą przesiewamy przez sito i mieszamy z cukrem, 25 dag masła i jednym jajkiem. Do ciasta można dodać też pokrojone drobno śliwki i morele. Ciasto zagniatamy. Połowe ciasta rozwałkowujemy i układamy w prostokątnej, nasmarowanej pozostałą resztą masła, formie. Z drugiej połowy ciasta formujemy wałeczki i układamy je na brzegu prostokątnego ciasta i wewnątrz formując kratkę. Wałeczki smarujemy drugim jajkiem i całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°, po 10 minutach na wierzch kładziemy powidła śliwkowe i pieczemy jeszcze kwadrans. Po wyjęciu dekorujemy migdałami i orzechami.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s