Paszteciki z kruchego ciasta z kapustą

składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • pól kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • jajko
  • żółtko
  • pół torebki proszku do pieczenia

składniki na nadzienie:

  • 50 dag białej kapusty
  • cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • jajko
  • sól
  • pieprz

jajko do smarowania ciasta

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, ugotować, osączyć, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Do kapusty dodać cebulę, jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i tłuszczem posiekać nożem, dodać całe jajko, żółtko, śmietane i wyrobić ręką. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra, uformować dwa prostokąty, wyłożyć na nie nadzienie, pozostawiając 2 centymery od brzegu. Zwinąć ciasto w rulon, lekko spłaszczyć i posmarować jajkiem. Ostrym nożem kroić skośne kawałki szerokości 5-6 cm, ukladać na blasze opruszonej mąką /lub na papierze do pieczenia/, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Upiec w gorącym piekarniku.

5 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

5 responses to “Paszteciki z kruchego ciasta z kapustą

  1. irytek05

    Ależ ze mnie gapa, dopiero teraz widzę, że wpisałąm się pod drugą notką, a chciałam pod pasztecikami. Uwielbiam paszteciki;)

  2. finetka

    tak właśnie myślałam, pewnie nie zwróciłaś uwagi, że tutaj jest odwrotnie😉

  3. finetka

    Wiesz, ja tutaj nie muszę nawet statystyk dodawać bo są razem z blogiem i to całkiem niezłe, no nie takie jak ten mój w dziupli, ale dobre.🙂

  4. irytek05

    Finetko, kusisz:D

  5. finetka

    ale tylko przepisami😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s