Likier pigwowy

składniki:

  • 2 kg owoców pigwy
  • 5 goździków
  • kawałek kory cynamonu (5cm)
  • 2 kg cukru
  • 0,5 l wody
  • 2 l czystej wódki (40-50°)

przygotowanie: Zdrowe, czyste, zupełnie dojrzałe owoce zetrzeć na grubej tarce, zalać wodą i gotować do miękkości. Ostudzić, dokładnie odcisnąć sok. Dodać cukier, podgrzewać mieszając, aż całkiem się rozpuści. Do gorącego syropu wlać wódkę i dodać korzenie. Przelać do szklanego naczynia, szcelnie je zamknąć i postawić w ciepłym, słonecznym miejscu na 7-8 dni. Po upływie tego czasu przefiltrować likier przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek, zakorkować i zalakować, wynieść do piwnicy. Powinien tam dojrzewać pół roku.

2 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

2 responses to “Likier pigwowy

  1. irytek

    Matko kochana az 2 kg cukru?!!! Toż to ulepek będzie;)Nie znam owoców pigwy. Ciekawe ile butelek likieru z tego będzie. Może być dobry, bo z cynamonem. Uwielbiam tę przyprawę:)

  2. finetka

    podałam, jak jest w przepisie, ale sama bym dała mniej cukru, bo niby likier jest slodki, jednak bez przesady🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s