Zapiekanka z ryżu i ryby – pikantna

składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 80 dag filetów rybnych
  • 50 dag strąków papryki
  • 50 dag pomidorów
  • szklanka mleka
  • łyżka mąki
  • szklanka śmietany
  • jajko
  • łyżka tartej bułki
  • tłuszcz do formy
  • papryka w proszku
  • sól
  • posiekany koperek

Filety zalać na 15 minut mlekiem, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, pokroić na małe kawałki (usunąć gniazda nasienne). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Układać warstwami: ryż, pomidory, paprykę, rybę oprószoną mąką i sproszkowaną paprykę. Warstwę ryby przykryć ryżem. Na koniec potrawę polać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Zapiekać w gorącym piekarniku 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać koperkiem.

5 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

5 responses to “Zapiekanka z ryżu i ryby – pikantna

  1. irytek

    To musi byc dobre, choć zależy też od gatunku ryby. A czy te filety mają być rozmrożone? Pół kilo papryki to sporo. Kolor obojętny?

  2. finetka

    Osobiście proponuję zębacza, bo to duża ryba. No raczej rozmrożone, co by łatwo było kroić.
    Kolor papryki wg uznania.🙂

  3. irytek

    Najważniejsze, aby nie miała ości:)

  4. donia

    zrobiłam tę potrawę z filetem z pangi i przyprawą „sposób na rybę” z tym, że filetów ryby nie kroiłam, tylko ułożyłam w całości na warstwie ryżu, przykryłam warstwą duszonej z cebulą papryki – w dalszej części jak w przepisie podstawowym, bardzo smaczne danie, pozdrawiam.

  5. finetka

    pozdrawiam również🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s