składniki:
- 50 dag boczniaków
- 4-5 strąków surowej papryki (czerwonej lub zielonej)
- mała cebula
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- 2-3 pomidory
- 4 dag masła lub margaryny
- mieszane zieleniny przyprawowe (wg gustu)
- sól i pieprz
Całe strąki papryki włożyć w całości do wrzącej wody i gotować ok 5 minut. Wyjąć paprykę, przelać zimną wodą, usunąć gniazda nasienne z szypułkami. Drobno pokrojone boczniaki i cebulę smażyć 4 minuty na oleju, dodać ryż, drobno posiekane zieleniny, jajka, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowym nadzieniem napełnić przygotowane strąki papryki, ułożyć je na stopionym tłuszczu w garnku, dodać obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory, przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika lub dusić 20 minut w naczyniu ustawionym na palniku na siatce ochronnej.
Jeżeli sos zbyt szybko odparuje, można wlać kilka łyżek wody i łyżkę sosu sojowego. Podawać z pieczywem.
Reklamy
Przyznam, że nigdy nie jadłam boczniaków, ale potrawa brzmi zachęcająco:)
boczniaki odpowiednio doprawione są smaczne 🙂