Boczniaki w połówkach papryki

składniki:

  • 50 dag boczniaków
  • 4-5 strąków surowej papryki (czerwonej lub zielonej)
  • mała cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 2-3 pomidory
  • 4 dag masła lub margaryny
  • mieszane zieleniny przyprawowe (wg gustu)
  • sól i pieprz

Całe strąki papryki włożyć w całości do wrzącej wody i gotować ok 5 minut. Wyjąć paprykę, przelać zimną wodą, usunąć gniazda nasienne z szypułkami. Drobno pokrojone boczniaki i cebulę smażyć 4 minuty na oleju, dodać ryż, drobno posiekane zieleniny, jajka, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.

Gotowym nadzieniem napełnić przygotowane strąki papryki, ułożyć je na stopionym tłuszczu w garnku, dodać obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory, przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika lub dusić 20 minut w naczyniu ustawionym na palniku na siatce ochronnej.

Jeżeli sos zbyt szybko odparuje, można wlać kilka łyżek wody i łyżkę sosu sojowego. Podawać z pieczywem.

2 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

2 responses to “Boczniaki w połówkach papryki

  1. irytek

    Przyznam, że nigdy nie jadłam boczniaków, ale potrawa brzmi zachęcająco:)

  2. finetka

    boczniaki odpowiednio doprawione są smaczne🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s