Leczo z kiełbasą

składniki:

  • 75 dag papryki
  • 75 dag pomidorów
  • 50 dag cebuli
  • 25 dag parówek
  • 25 dag kiełbasy
  • 2 łyżki oleju lub łyżka smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • ostra papryka w proszku
  • sól

Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, strąki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skorki. Z parówek zdjąć osłonki. Cebulę, parówki i kielbasę pokroić w talarki. W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę i parówki, potem paprykę. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić rozdrobnionym czosnkiem, solą i papryką w proszku. Gotową potrawę posypać natką. podawać na gorąco z ryżem, drobnymi kluseczkami lub pieczywem.

4 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

4 responses to “Leczo z kiełbasą

  1. irytek

    Lubię leczo, ale w moim przepisie były jeszcze ogórki kiszone:)
    Bardzo fajną masz czcionkę tytułową, na głównym blogu też:)

  2. finetka

    Ogórki, mówisz? Ciekawe🙂

    Dzięki photoshop mam tak jak chcę🙂

  3. irytek

    W takiej wielkiej liczbie czcionek nie tak łatwo znaleźć tę właściwą, która by odpowiadała, zwłaszcza jeśli ich nazwy niewiele mówią;)

  4. finetka

    u mnie są nie tylko nazwy, ale i próbka pisma obok🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s