Babka budyniowa

składniki:

  • 3 dowolne budynie (waniliowe, czekoladowe, pistacjowe…)
  • półtorej szklanki śmietanki
  • półtorej szklanki mąki
  • półtorej szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder

Wbić jajka, utrzeć z cukrem. Partiami dodawać budyń i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewać śmietanki. Ciasto wyłożyć do foremki tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.

2 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

2 responses to “Babka budyniowa

  1. irytek

    Hehe, ale naszła Cię ochota na słodkie:) Tego przepisu nie znałam, tez mi pasuje. Zawsze obawiałam się budyniu w cieście, aby potem zakalec mi nie wyszedł. Dodawałam go z dobrym skutkiem do sernika:)

  2. finetka

    Budyń się sprawdza w ciastach.
    Z powodzeniem stosowałam pistacjowy (takie seledynowe wychodzi) i czekoladowy.🙂
    Oczywiście można utrzeć z cukrem tylko żółtka, a potem z białek ubić piane, ale ja się w to nigdy nie bawię, nawet jeśli jest tak podane w przepisie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s