Pikanta zupa gulaszowa

składniki:

  • 500 g wieprzowiny
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryki
  • puszka kukurydzy
  • 2 l rosołu (może być z kostki)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka mielonej papryki

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć chwilę na mocno rozgrzanym rłuszczu. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, ząbki czosnku zmiażdżyć. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do mięsa, dusić przez 10-15 minut. Kukurydzę wyjąć z puszki, osączyć. Razem z mięsem i warzywami dusić następne 10 minut. Dolać rosół i rozprowadzony z wodą przecier pomidorowy. Gotować pod przykryciem na słabym ogniu około 45 minut. Przyprawić do samku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i sproszkowaną papryką.

Podawać wg gustu z zacierkami, grzankami, lub  bez dodatków.

2 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

2 responses to “Pikanta zupa gulaszowa

  1. irytek

    Hehe, przed chwilą byłam na blogu Majany na likierze, teraz zupka gulaszowa:) Wystarczy po Bloxie pochodzić i jest się pojedzonym;)

  2. finetka

    i to chodzi🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s