Łężnie

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 75 dag kiszonej kapusty
  • duża cebula
  • łyżka margaryny
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Ziemniaki obrać i ugotować na sypko, dobrze utłuc, lub przepuścić przez maszynkę razem z posiekaną i przesmażoną na margarynie cebulą. Masa powinna być gęsta.

W małej ilości wody osobno udusić kapustę, dodać tłusz, w którym była smażona cebula, przyprawić solą i pieprzem.

Z gorącej lub conajmniej ciepłej masy uformować placki, układac na nich farsz z kapusty, brzego zacisnąć i zrobić kotlety. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem grzybowym i surówkami.

4 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

4 responses to “Łężnie

  1. irytek

    Ciekawa nazwa, pierwszy raz słyszę, ale z opisu wnoszę, że muszą być bardzo smaczne:)

  2. finetka

    długą za mną chodziły🙂

  3. glika

    Nigdy tego nie jadłam i nawet nie słyszałam, ale podoba mi się!🙂 A tłuszcz do smażenia – tylko olej rzepakowy! Najzdrowszy spośród olejów o idealnym składzie tłuszczowym🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s