Pączki

składniki na 25 sztuk:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 7 żółtek
  • 1/4 tłustego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • starta skórka z cytryny
  • kieliszek spirytusu
  • 1 kg smalcu lub 1 litr oleju do smażenia
  • 150 g dżemu z róży lub moreli
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Przygotowanie ciasta:

Drożdże wymieszać z 3 łyżkami letniego mleka. Resztę mleka zagotować i wrzącym zalać pół szklanki mąki, rozetrzeć. Wymieszać z pozostałą mąką, drożdżami i odstawić.

Gdy ciasto zacznie rosnąć, dodać żółtka utarte z cukrem, letnie masło i spirytus. Dokładnie wyrobić. Kiedy zacznie odstawiać od rąk i naczynia, przykryć ściereczką i zostawić na ponownego wyrośnięcia.

Wypiek pączków.

Kiedy ciasto podwoi objętość, przelożyć je na stolnicę, zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Jeśli będzie się zbytnio lepiło do wałka, podsypać je mąką, ale niezbyt grubo, bo pączki będą się przypalać.

Z drożdżowego placka szklanką wycinać kółka. Na połowie kółek nałożyć nadzienie, przykryć pozostałymi kółkami, dokładnie zlepić. Pączki przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Mocno rogrzać tłuszcz w płaskim naczyniu z grubym dnem, wkladać pączki partiami i smażyć ok. 3 minuty pod przykryciem. Odwrócić pączki i dosmażyć bez przykrycia na słabym ogniu.

Każdy pączke wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na ręczniku papierowym. Gdy ociekną z tłuszczu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

5 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

5 responses to “Pączki

  1. Pingback: Braki… « Dziupla sowy (II sezon)

  2. irytek

    Mniam, mniam, tylko co na to moja biedna wątroba?;) Jakimś pewnie się skuszę:)

  3. finetka

    z tradycją nie wygrasz😉

  4. Jeszcze sama nie robiłam pączków. Chyba w tym rokuu też nie zrobię, ale kupię na pewno. Jem pączki tylko raz w roku, w ten dzien własnie.🙂

  5. finetka

    Moja babcia kiedyś smażyła. Nawet najlepsze kupne się nie umywają do tych własnej produkcji.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s