Pieczarki w cieście

składniki:

  • 10 dużych pieczarek
  • 10 dag tłuszczu
  • jajko
  • 1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
  • 15 dag mąki pszennej
  • pieprz i sól

W misce rozmącić jajko ze śmietaną (lub mlekiem), posolić, stopniowo dodawać mąki, mieszać do czasu aż znikną grudki. Ciasto powinno być gęściejsze niż naleśnikowe.  Grzyby umyć, odciąć trzonki. Kapelusze oprószone pieprzem zanurzać w cieście i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać gorące.

2 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

2 responses to “Pieczarki w cieście

  1. irytek

    To może być pyszne, a długo powinno się je smażyć?
    Finetko, nie napisałaś w przepisie, ile mąki potrzeba:)

  2. finetka

    dzięki za info, już dopisałam🙂

    jak długo? no aż się zrumienią, trzeba zerknąć, czy już trzeba przewrócić na drugą stronę

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s