Roladki z kapustą

Składniki:

na ciasto:

  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • ćwierć szklanki mleka
  • gęsta śmietana

na farsz:

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 5o dag pieczarek
  • cebula
  • olej
  • sól i pieprz

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wymieszać z łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić, mąkę wysypać na stolnice, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, dodać żółtka, zagnieść. Następnie dodać rozpuszczone masło i tyle śmietany, aby ciasto było luźne, starannie je wyrobić. Odstawić, by urosło.

Pieczarki i cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Kapustę obgotować, odcisnąć, drobno pokroić, połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem, chwilę smażyć, ostudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować grubiej niż na makaron, pokroić na prostokąty (6 x 12 cm), na każdym umieścić trochę farszu, zawinąć i mocno zlepić brzegi. Roladki przełożyć na natłuszczoną blachę do ponownego wyrośnięcia, potem posmarować je rozmąconym jajkiem (lub samym białkiem). Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°) i piec ok 20 minut.

2 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

2 responses to “Roladki z kapustą

  1. irytek

    To musi być pycha🙂 Z lenistwa kupuje w sklepie „kapuśniaczki” (czy u was też są?), ale to pewnie nie to samo, bo w cieście francuskim.

  2. finetka

    i we francuskim i w drożdżowym są dobre🙂
    ja kupuję sporadycznie, i częściej we francuskim

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s