Leczo

Składniki:

  • 75 dag zielonej papryki
  • 50 dag cebuli
  • 50 dag twardych mięsistych pomidorów
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 25 dag kiełbasy lub parówek
  • 10 dag smalcu
  • ostra papryczka (czuszka lub chilli)
  • łyżka mielonej papryki
  • sól

Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki umyć, osuszyć, pokroić w paski. Ze sparzonych pomidorów zdjąc skórkę, pokroić je na ćwiartki. Obraną cebulę pokroić w grube plastry, a boczek w kostkę.

W rondlu z grubym dnem stopić boczek, wyjąc łyżką cedzakową skwarki, włożyć smalec, rozgrzać, zeszklić cebulę, posypać ją mieloną papryką, wymieszać, dodać pokrojoną paprykę, posolić, dusić na niewielkim ogniu 8-10 minut.

Wrzucić pomidory, lekko skropić wodą, chwilę gotować na ostrym ogniu, uważając, aby leczo się nie przypaliło, potem zmniejszyć płomień. W czasie duszenia od czasu do czasu delikatnie zamieszać i w razie potrzeby skropić niewielką ilością wody, a pod koniec dodać pokruszoną ostrą papryczkę, pokrojoną w plasterki kiełbasę i skwarki, wymieszać i jeszcze chwilę dusić.

2 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

2 responses to “Leczo

  1. irytek

    Uwielbiam takie rzeczy, gorzej z ich przygotowaniem, nie znoszę gotować😉

  2. finetka

    u mnie jest podobnie, pitraszę tylko w porywach natchnienia😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s