Zapiekanka z ryby i mrożonych warzyw

składniki:

  • 40 dag ugotowanej lub upieczonej ryby
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej
  • pół czerstwej bułki paryskiej (lub dowolnej małej bagietki)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 10 dag cebuli
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka kaszy manny
  • tłuszcz do formy
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • papryka w proszku
  • sól
  • natka pietruszki

Wlać do rondla 2-3 łyżki wrzącej wody, włożyć mrożone warzywa, podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Gdy się rozmrożą, dodać liść laurowy, 1/4 łyżeczki papryki i dusić pod przykryciem ok 10 minut. cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać posiekany czosnek, wrzucić do warzyw i mieszając dusić jeszcze bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody, osolić.

Warzywa wymieszać z kaszą, posiekaną natką i rozdrobnioną rybą (bez ości). Czerstwą bułkę pokroić w kostkę, zalać mlekiem. Połowę kostek ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, pokryć przygotowaną mieszanką i pozostałą bułką.

Wstawić do bardzo gorącego piekarnika i zapiekać ok 20 minut, aż kostki się zrumienią i staną się chrupkie. Podawać z surówką.

2 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

2 responses to “Zapiekanka z ryby i mrożonych warzyw

  1. irytek

    To musi być ciekawy smak, takiego zestawu jszcze nie próbowałam, u mnie ryba zwykle tradycyjnie podana – smażona w panierce😉

  2. finetka

    spróbuj, zawsze coś innego🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s