Ratatouille prowansalskie

Składniki:

  • 40 dag młodziutkiej cukinii
  • 40 dag bakłażanów
  • 40 dag papryki
  • 40 dag pomidorów
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • ćwierć łyżeczki bazylii
  • ćwierć łyżeczki rozmarynu
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Cukinie, bakłażany oraz oczyszczone z gniazd nasiennych papryki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę i pokroić je w ćwiartki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Na 4 niedużych patelniach rozgrzać po łyżce oleju i osobno usmażyć: cukinię, bakłażany, cebulę i paprykę. Przełożyć do rondla, dusić pod przykryciem ok 20 minut. Dodać roztarty z solą czosnek, pomidory i przyprawy, wymieszać, chwilę gotować na dość silnym ogniu, potem zmniejszyć płomień, wlać wino, ponownie wymieszać, jeszcze chwilę dusić razem.

Podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem.

2 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

2 responses to “Ratatouille prowansalskie

  1. irytek

    Moja mama często, zbyt cząsto uzywała bakłażanów i cukini, jeszcze do tego dochodziły patisony, stąd moja niechęć do tych warzyw:) Za papryką i pomidorami przepadam, choc tez cząsto były na stole. Dziwne te smaki😉

  2. finetka

    ze smakami różnie bywa😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s