Zapiekane filety z dorsza

składniki:

  • 4 duże filety z dorsza
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
  • 8 łyżek gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Nagrzać piekarnik do 180 ºC.  Żaroodporne naczynie wysmarować masłem (łyżka). Cebulę obrać i drobno posiekać. Filety poprzecinać na pół, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu.  W rondlu rozgrzać oliwę (olej) z masłem, zeszklić cebulę (ok 3 minuty), dodać koncentrat i śmietanę wymieszaną z mąką. Przygotowanym sosem zalać filety ułożone w naczyniu i wstawić do piekarnika na 30 minut.

Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s