Leczo węgierskie

składniki:

  • 30 dag papryki
  • 30 dag kiełbasy (krakowska, zwyczajna…)
  • 30 dag cebuli
  • 30 dag pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • mała ostra papryczka chili lub pieprz turecki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Paprykę umyć, przeciąć na pół, oczyścić i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w grubą kostkę. Obraną cebulę pokroić w cienkie pół-plastry, a kiełbasę w grubą kostkę.

W rondlu rozgrzać oliwę (olej), zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i smażyć na dość dużym ogniu, aż się zrumieni. Dołożyć paprykę i pomidory oraz chili (pieprz). Zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok 20 minut. Do smaku doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s