Sos pietruszkowy do ryb i mięs

składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 4 łyżki śmietany
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Cebulę pokroić, sparzyć i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać zmiażdżony czosnek i zalać bulionem z kostki rosołowej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wrzątku. Dorzucić zmiksowany pęczek pietruszki. Posolić, doprawić pieprzem do smaku, wycisnąć kilka kropel cytryny. Zmiksować cały sos. Na końcu dodać śmietanę.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s