Placek rabarbarowy z kruszonką

c i a s t o

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl wody
  • szczypta soli

n a d z i e n i e

  • 1 kg rabarbaru
  • 15 dag cukru

k r u s z o n k a

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię by nie wyschło i schować do lodówki na 1 – 2 godziny. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na ok 4 cm kawałki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną okrągła formę do pieczenia [średnica 28 cm] (formę z blachy lepiej wyłożyć papierem do pieczenia). Na cieście ułożyć pokrojony rabarbar, posypać cukrem. Przygotować kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200°C ok 40 minut.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s