Placek drożdżowy z agrestem

C I A S T O

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 dag drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

N A D Z I E N I E

  • 1 kg agrestu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 10 dag miękkiego masła
  • 10 dag cukru
  • 4 jajka
  • 5 dag mąki
  • 125 ml śmietany

K R U S Z O N K A

  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru

Przygotuj rozczyn: rozkrusz drożdże. Ważne by nie były zbyt zimne, jeśli wcześniej przechowywane były w lodówce, odczekaj, aż się nieco ogrzeją w temperaturze pokojowej. W letnim mleku rozpuścić cukier, po czym zalej nim drożdże. Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj, tak, aby drożdże rozpuściły się w mleku i nie było żadnych grudek. Następnie miskę z rozczynem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20-40 minut. (Najczęściej do każdych 25g drożdży należy dodać 100-140ml mleka, 1-2 łyżeczki cukru oraz 2-3 łyżeczki mąki). Wyrośnięty rozczyn, połącz z resztą mąki i innymi składnikami na ciasto, zagnieć, odstaw do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkuj na natłuszczonej blasze. Zostaw na ok 15 minut. Posyp bułką tartą, obłóż agrestem i polej masłem utartym z cukrem, jajkami, śmietaną i mąką. Wstaw do piekarnika, piecz w 180°C przez 35 minut. Przygotuj kruszonkę. Posyp nią ciasto, piecz jeszcze 15 minut.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s