Krem cytrynowy

składniki na 4 porcje

  • 5-6 łyżek cukru
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szkl śmietany
  • 4 łyżki gęstego soku malinowego

Żelatynę wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny, podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!). Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy sok cytrynowy jest już zimny, dodać go do żółtek, wymieszać. Rozłożyć do wysokich kieliszków, wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, polać sokiem malinowym.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s