Ratatouille

  • 2 nieduże bakłażany
  • 1 cukinia
  • 1/2 kg pomidorów
  • 3-4 papryki w dowolnych kolorach
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1 łyżeczce świeżego tymianku, rozmarynu i cząbru (w zastępstwie 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich)
  • posiekanej natki pietruszki /ok 1 łyżki/
  • 1 liść laurowy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Oczyszczone i opłukane bakłażany pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i odsta­wić na 20 minut, opłukać i osaczyć. Oczyszczoną paprykę pokroić na paseczki. Cukinię oczyścić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę, dodać pomidory, smażyć około 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażany, cukinię, czosnek i liść laurowy. Przy­prawić solą, pieprzem i ziołami, przykryć, dusić na małym ogniu około 20 mi­nut. Posypać natką.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Dodaj komentarz