- 2 nieduże bakłażany
- 1 cukinia
- 1/2 kg pomidorów
- 3-4 papryki w dowolnych kolorach
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- po 1 łyżeczce świeżego tymianku, rozmarynu i cząbru (w zastępstwie 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich)
- posiekanej natki pietruszki /ok 1 łyżki/
- 1 liść laurowy
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Oczyszczone i opłukane bakłażany pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut, opłukać i osaczyć. Oczyszczoną paprykę pokroić na paseczki. Cukinię oczyścić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę, dodać pomidory, smażyć około 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażany, cukinię, czosnek i liść laurowy. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami, przykryć, dusić na małym ogniu około 20 minut. Posypać natką.