Gołąbki z kapusty pekińskiej, z kasza gryczaną

  • jedna duża kapusta pekińska
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 paczuszki kaszy gryczanej (nie gotować!)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cząber
  • tymianek
  • 0,75 l bulionu /może być z kostki/
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie

Wymieszać: mięso, surową kaszę gryczaną, posiekaną cebulę, sprasowany czosnek, dodać przyprawy. Zagotować wodę w garnku, poodcinać ok 10-12 liści z kapusty, zanurzać na 5-10 sekund każdy w gorącej wodzie trzymając za koniec, po czym koniec (ten nie zanurzany) odciąć i wyrzucić, a liście odłożyć na bok. Na każdy liść nakładać kulkę farszu wielkości dużej łyżki (pamiętając, że kasza spęcznieje po ugotowaniu), układać niezbyt ściśle w garnku. Bulion i przecier – zagotować, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie., zalać tym gołąbki, tak by były prawie całe przykryte. Dusić pod przykryciem ok 40 minut na średnim ogniu.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s