Napój cytrynowo-miętowy

  • 2 cytryny,
  • 2 litry dobrej, przegotowanej wody,
  • 1 garść świeżej mięty,
  • kostki lodu,
  • cukier wg. uznania (ok. 10 dkg).

Umyte, nieobrane cytryny kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do dzbanka, zasypujemy cukrem. Zalewamy przegotowaną, gorącą wodą. Do nieco ostudzonej wody z cytryną wrzucamy kilkanaście listków mięty urwanych palcami z gałązki. Mieszamy całość aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem do oziębienia w lodówce.

Jak podawać?
W szklanym dzbanku. Wrzucamy kilka kostek lodu. Do środka możemy włożyć całą gałązkę mięty.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s