Potrawka z warzywami i klopsikami

  • brokuł,
  • kalafior,
  • cukinia,
  • kolorowa papryka,
  • 2-3 marchewki,
  • cebula,
  • kilka ziemniaków,
  • fasolka;
  • 1 czerstwa bułka
  • ok. 20 dag mielonego mięsa
  • 1 zółtko
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • bazylia /najlepiej świeża/
  • sół pieprz

Bułkę moczymy, cebulę kroimy w kosteczkę. Mielone mieszamy z cebulą, żółtkiem, odciśniętą bułką dodajemy szczypiorek/posiekany /. Doprawiamy estragonem, solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki /przed formowaniem polecam namoczyć ręce w zimnej wodzie, mięso-masa się nie będzie przyklejała do rąk/, na mocno rozgrzanej patelni smażymy klopsiki ok.5-7 minut- oczywiście odwracając je. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, klopsiki zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią albo talerzem, aby nie wystygły . Na tym samym tłuszczu smażymy ziemniaki cały czas mieszając ok.5-8 minut, dodając sól i pieprz,W czasie gdy ziemniaki są ok. 5 minut na patelni dodajemy warzywa kalafior i brokuły dzielimy na małe różyczki, a resztę kroimy w/g uznania. To wszystko przesmażamy na dość dużym ogniu i podlewamy wodą albo bulionem – powinno odparować gdy warzywa są średnio twarde też w/g uznania dodajemy klopsiki i doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło, dekorując talerz z gałązką pietruszki i bazylii Jest to efektowna i kolorowa a zarazem smaczna potrawa.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s