Zupa z fasolki Adzuki

  • 0,5 kg pomidorów
  • 50 ml oleju sojowego
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • ćwiartka selera, drobno posiekanego
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżeczki rozdrobnionego tymianku
  • 1,4 l wywaru warzywnego
  • 200 g fasoli adzuki moczonej przez 4 godziny
  • sól i czarny pieprz
  • natka pietruszki

Pomidory zalewamy wrzątkiem. Wyjmujemy i odstawiamy na 10-15 minut do ostygnięcia. W odpowiednim garnku rozgrzewamy olej,  po czym wkładamy do niego cebulę, seler, marchew i czosnek. Wszystko dobrze mieszamy a następnie zmniejszamy płomień. Po ostygnięciu z pomidorów zdejmujemy skórę i drobno kroimy. Pomidory, przecier pomidorowy, listek laurowy i tymianek dodajemy do zawartości garnka i krótko dusimy w tłuszczu.  Dolewamy wywar lub wodę i namoczoną fasolę.  Krótko gotujemy na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy ok. 1 godziny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Zupę możemy podawać ze świeżymi bułeczkami z pełnoziarnistej pszenicy.

Fasola Adzuki
wywodzi się z Japonii. Obecnie uprawiana też w innych częściach Azji, a nawet w Południowej i Północnej Ameryce. Dzięki cieniutkiej łupinie i delikatnym zwracającym uwagę słodkim smaku jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym się jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych. Poprzez takie połączenie zyskuje wysoką wartość odżywczą (uzupełniają się brakujące aminokwasy). Można ją stosować do zup, sufletów i potraw jednogarnkowych. W połączeniu z rodzynkami można uzyskać znakomicie zharmonizowany deser. W posiłkach makrobiotycznych stosuje się adzuki jako niezastąpione uzupełnienie nasion roślin strączkowych. Podobnie jak inne fasole, korzystnie działa przy cukrzycy, obniża też poziom cholesterolu.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s