Sos portugalski

  • szklanka majonezu
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 2 pomidory
  • 1/2 szkl czerwonego wina
  • zioła prowansalskie
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na oliwie. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić i dodać do cebuli i czosnku. Wlać wino. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić do miękkości, przetrzeć przez sito, odstawić do ostygnięcia. Wystudzony przecier połączyć z majonezem, koperkiem i natką. Podawać do zimnej wieprzowiny lub wędlin.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s