Gulasz staropolski

  • 60 dag chudej wieprzowiny
  • 5 dag suszonych borowików
  • 20 dag zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
  • 2 szkl bulionu
  • łyżka mąki
  • 1 1/2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

Umyć grzyby, zalać szklanką bulionu, ugotować. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć mąką, usmażyć na rozgrzanym  smalcu. Przełożyć do rondla, dodać pokrojone w paski grzyby, doprawić solą i pieprzem. Wlać resztę bulionu i wywar z grzybów. Dusić po przykryciem ok 30 minut. Dodać groszek. Wymieszać. Doprawić i dusić jeszcze kilka minut.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s