Gulasz z włoską kapustą

  • 1 kg wołowiny z mostka
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • główka kapusty włoskiej (ok 60 dag)
  • 3 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 zielona papryka
  • szkl bulionu (może być z kostki)
  • kieliszek białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • sól

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebule drobno pokroić. W dużym rondlu rozgrzać smalec, wrzucić cebule, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Oczyścić paprykę, pokroić w paski, dodać do cebuli. Smażyć przez ok 3 minuty. Dodać mięso, listek laurowy, majeranek, zmiażdżony czosnek i pieprz. Smażyć kilka minut na dość dużym ogniu ciągle mieszając, potem zmniejszyć ognień, wlać bulion i dusić ok 30 minut pod przykryciem.

Kapustę pokroić jak najdrobniej. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Obrać marchew i pietruszkę, pokroić w talarki. Wszystkie jarzyny dodać do mięsa, wymieszać, wlać wino. Kiedy gulasz dojdzie do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić aż składniki będą miękkie. Na koniec doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s