Chleb pytlowy (żytni)

  • 100 dag mąki żytniej jasnej
  • 2 szkl maślanki
  • 8 dag drożdży
  • sól
  • mak do posypania

Mąkę przesiać. Maślankę lekko podgrzać, rozmieszać w niej szklankę mąki i drożdże, dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięty rozczyn i sól. Wyrabiać ok 15 minut, aż ciasto będzie jedwabiste. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, przygnieść je lekko i uformować 2 bochenki. Posypać je mąką, zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wierz bochenków posmarować wodą i posypać makiem. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor ok 45 minut w 250°C.

chleby mogą być pieczone formach okrągłych lub podłużnych.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s