Chałka

  • 50 dag mąki
  • 2 1/2 dag drożdży
  • 1 –  1 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 2 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 dag masła
  • jajko lub odrobina mleka do posmarowania
  • mak lub sezam do posypania

Nie podaję przepisu na ciasto drożdżowe, zakładam, że każdy wie, jak to się robi, a nawet jeśli nie, to opis można łatwo znaleźć.

Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, podzielić na 2 lub 3 części. Zależy to od tego, jaką chałkę chcemy zrobić. Każdą część podzielić na jeszcze 2 części: większą i mniejszą. Tą większą część rozpłaszczyć i naciąć nożem wzdłuż, nie przecinając do końca na 3 lub 4 paski, które następnie zaplatamy w warkocz. Z drugim, mniejszym robimy podobnie, z tym że tu warkocz robimy z 3 lub 2 pasków. Większe chałki układamy na natłuszczonej blasze w odstępach ok 5 cm, a na każdej większej kładziemy mniejsze chałki. Po wyrośnięciu smarujemy chałki jajkiem lub mlekiem. Na koniec posypujemy każdą makiem, lub sezamem. Piecemy przez ok 30-40 minut w ok 200°C.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s