Gulasz warzywny

  • 3 selery naciowe
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • mały bakłażan
  • mała cukinia
  • 2 mięsiste pomidory
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki pestek ze słonecznika bez łupin
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szkl czerwonego wina wytrawnego
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Papryki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry. Umyć bakłażan i cukinię , pokroić w kostkę. Obrać łodygi selera, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę, obsmażyć, dodać pozostałe warzywa, cały czas mieszając smażyć 3-4 minuty. Wlać wino. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, dusić na małym ogniu 5-7 minut. Wsypać umyte rodzynki i pestki słonecznika. Wymieszać. Dusić jeszcze 15-20 minut. Pod koniec wlać ocet. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posypać natką. Podawać z pieczywem lub ryżem.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s