Faworki z winem

  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl półsłodkiego białego wina
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, wymieszać z winem, stopniowo dosypując mąkę. Zagnieść gęste ciasto, długo wybijać je wałkiem. Włożyć do lodówki (na co najmniej 30 minut). Oziębione ciasto rozwałkować jak najcieniej, pokroić w paski (3×10 cm). Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż i przewinąć przez otwór. W rondlu rozgrzać tłuszcz, smażyć faworki na złoty kolor, usmażone wykładać na bibułę do osuszenia. Obsypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s