Sałatka włoska

  • 1 sałata lodowa lub masłowa
  • 2 duże pomidory
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 1 żółta papryka
  • 1 mały brokuł
  • 1 puszka fasoli szparagowej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sos:
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżko octu winnego
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu

Brokuła blanszować 4 minuty w osolonej wodzie. Podzielić na małe różyczki. Sałatę porwać na kawałki. Pomidory pokroić na ćwiartki, jajka na plasterki. Fasolkę odsączyć z zalewy, opłukać. Warzywa i jajka włożyć do dużej salaterki.  Zrobić sos: Wymieszać musztardę z octem winnym, wlewać powoli oliwę, energicznie mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę sosem. Dodać ser. Wymieszać. Od razu podawać.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s