Pączki z syropem

c i a s t o:

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

s y r o p:

  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 5 dag mielonych migdałów

Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić niewielką ilością ciepłej wody, odstawić na 10 minut. Wsypać mąkę do naczynia, dodać szczyptę soli, jogurt i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Cukier, wodę i sok z cytryny gotować, aż powstanie gęsty syrop. Wymieszać go z aromatem i mielonymi migdałami.

Rozgrzać olej w rondlu, łyżeczką kłaść pączki, smażyć je z obu stron na ciemnozłoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na bibułę. Poddawać polane ciepłym syropem.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s