Zapiekanka z grzybów

  • 50 dag świeżych grzybów
  • 10 dag słoniny
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietany
  • tłuszcz do formy
  • 3 łyżki tartej bułki
  • pieprz
  • sól

Grzyby oczyścić i dokładnie opłukać. Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby, obrane i pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok 25-30 minut, przestudzić.

Do miksera wbić jajka, wlać śmietanę, zmiksować. Ponownie włączyć mikser, dodawać po trochu uduszone grzyby, przykryć i miksować. Gdy masa będzie już gładka dodać tartą bułkę, by wchłonęła nadmiar płynu. Masę przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Zapiekać w gorącym piekarniku ok 30 minut.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s