Zacierki gryczane

  • 2 szkl mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • wrząca woda
  • sól

Dokładnie wymieszać obie mąki z solą, powoli, ciągle mieszając, wlewać wrzątek, tyle ile wchłonie mąka. Drewnianą łyżką ucierać tak długo, aż pokażą się pęcherzyki powietrza; ciasto powinno być twarde. Zostawić ciasto by odpoczęło. Potem skubać lub zetrzeć na dużych oczkach tarki. Gotować na mleku.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s