Zapiekanka z makaronu i kiełbasy

  • 50 dag makaronu
  • 30 dag kiełbasy
  • 10 dag cebuli
  • 20 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 5 łyżek keczupu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3/4 szkl śmietany
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ugotować makaron, odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na oleju (nie rumienić). Oczyścić pieczarki, pokroić na małe kawałki. Kiełbasę pokroić w kostkę. Grzyby i kiełbasę dodać do cebuli, dusić razem przez 10 minut. Wymieszać z makaronem. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Przecier wymieszać ze śmietaną (1/4 szklanki), połączyć z makaronem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wypełnić przygotowaną mieszanką, posypać serem. Resztę śmietany rozmieszać z jajkiem i polać potrawę tuż przed zapiekaniem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać pod przykryciem ok 30 minut. Po wyjęciu polać keczupem i posypać natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s