Łosoś duszony w winie

  • 1 kg łososia
  • 3 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 kieliszki czerwonego wina wytrawnego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku do posypania
  • sól
  • pieprz

Rybę sprawić, umyć, osuszyć. Pokroić w dzwonka, lekko posolić. Odstawić w chłodne miejsce na ok pól godziny. W rondlu z grubym dnem stopić masło, wrzucić pokruszone listki laurowe, wlać wino, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć porcje ryby, przykryć, dusić na małym ogniu przez 20-25 minut, pod koniec wlać z sok z cytryny. Rybę wyjąć i ułożyć na ogrzanym półmisku, sos lekko odparować, przecedzić przez sito, polać rybę, posypać koperkiem.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s