Krem z whisky

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki whisky
  • 1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1  1/2 szkl bitej śmietany
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody

Na suchej patelni zrumienić lekko płatki owsiane, ciągle mieszając, by się nie przypaliły. Wyłożyć na talerz, zostawić by ostygły. Utrzeć żółtko z miodem na gładką masę, dodać whisky i sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody, dodać do masy. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy krem zacznie tężeć, dodawać, ostrożnie mieszając, bitą śmietanę na przemian z płatkami owsianymi. Napełnić pucharki kremem, posypać skórką z cytryny. Podawać mocno schłodzony.

2 komentarzy

Filed under sowa w kuchni

2 responses to “Krem z whisky

  1. Musi ciekawie smakować😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s