Sos serowy (z sera pleśniowego)

  • 1/2 szkl startego sera pleśniowego
  • 1/2 szkl śmietany 12%
  • 1/2 szkl drobno posiekanego selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • 1 łótko
  • sól
  • pieprz

Żółtko dobrze wymieszać z winem. W rondelku utrzeć ser i śmietanę, dodać sól i pieprz. Ustawić rondelek na garnku z gotująca się wodą i ubijać trzepaczką. Stopniowo dodawać masło i wino z żółtkiem, aż sos będzie gęsty. Do sosu dodać posiekany seler naciowy. Dobrze wymieszać, doprawić do smaku. Podawać na zimno lub gorąco.

Sos jest dobrym dodatkiem do klusek, makaronu, gotowanych na parze ryb i jarzyn.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s