Piernik koniakowy

  • 60 dag mąki
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl mocnego naparu z kawy
  • 10 dag brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag miodu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki koniaku

Jajka ubić, stopniowo po łyżce dosypując cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać: rozpuszczony w rondelku miód wymieszany z naparem z kawy, jajkami i olejem, przyprawę piernikową i koniak. Całość dobrze wymieszać. gotowe ciasto przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 1 1/2 godziny. Wyjąc z formy po ostudzeniu.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s