Keks

  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • 5 żółtek
  • 30 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie (po 10 dag): rodzynki, suszone morele, daktyle

Żółtka i jajka utrzeć z cukrem, potem dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Sparzyć bakalie. Morele i daktyle pokroić, potem razem z rodzynkami obsypać mąką i dodać do ciasta. Całość jeszcze raz dobrze wyrobić. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok 75 minut.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s