Cielęcina z bazylią

  • 1 1/2 kg cielęciny zadniej (bez kości)
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól

Mięso umyć, mocno ugnieść ręką. Wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku. Wyjąć, przełożyć na sito by obciekła. Potem natrzeć bazylią, skropić sokiem z cytryny. Owinąć folią. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia natrzeć solą, posmarować tłuszczem. Piec w gorącym piekarniku, skrapiając winem. Poddawać na zimno lub na gorąco z pikantnym sosem.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s