Polędwica z sherry

  • 1 kg polędwicy
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szkl sherry
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, osuszyć. Ułożyć na blasze, polać stopionym tłuszczem, wstawić do silnie nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut, lekko skrapiać wodą i powstałym sosem. W tym czasie zrobić sos: W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić szczypiorek, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać sos sojowy, musztardę, sherry, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, podgrzać (NIE GOTOWAĆ!). Przygotowanym sosem polać polędwice, zmniejszyć płomień i piec jeszcze ok 15 minut, często polewając sosem.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s